Binnen het stelsel ANLB2016 is de monitoring van het beheer en van de soorten een belangrijk onderdeel. Vanaf dit jaar, 2017, worden de broedvogels binnen het leefgebied Droge Dooradering in ons werkgebied gemonitord door Landschapsbeheer Friesland.
Selectie
Vooraf is een selectie gemaakt van transecten (elementen) waar de broedvogelmonitoring wordt gedaan. In totaal worden in ons werkgebied 100 transecten gemonitord, onderverdeeld in 93 lijnvormige elementen en 7 bosjes. Van deze 100 transecten liggen er op 65 elementen een beheerovereenkomst en op 35 elementen geen beheerovereenkomst.
Ieder jaar wordt 70% van de 100 elementen gemonitord.
Het is belangrijk om op langere termijn het verschil tussen beheerde (onder contract zijnde) en onbeheerde (niet onder contract zijnde) elementen in kaart te brengen.
Niet enkel de doelsoorten genoemd in het Natuurbeheerplan worden gemonitord, maar ook overige soorten.
Werkwijze
De monitoring zal ieder jaar in de contractperiode plaatsvinden. In een jaar worden de gemonitorde elementen 5x bezocht vanaf zonsopkomst. In de ochtend zijn de vogels het meest actief en kunnen de broedvogels het beste in kaart worden gebracht.
Met behulp van ogen en oren worden de broedgevallen in kaart gebracht. Zingende en alarmerende vogels kunnen een belangrijke indicatie zijn voor een broedgeval. Om een “toevallige” waarneming uit te sluiten van een broedgeval, worden er meerdere telrondes gehouden. Dit is ook belangrijk vanwege het feit dat niet alle vogels in dezelfde maanden en weken gaan broeden. De monitoring vindt plaats vanaf april t/m juni.
Dit jaar wordt de monitoring gedaan door Landschapsbeheer Friesland. De volgende jaren zullen vrijwilligers worden ingezet
Tussentijdse resultaten
Voor het leefgebied Droge Dooradering zijn er in het Natuurbeheerplan 8 doelsoorten beschreven. Van deze acht doelsoorten zijn er inmiddels van 7 soorten meerdere broedparen geteld. Een erg mooi resultaat! Enkel de Zomertortel is nog niet waargenomen. Kijkend naar de waarnemingen de afgelopen jaren van de Zomertortel is dit niet vreemd. Sporadisch wordt deze soort nog waargenomen.
Opvallend is het grote aantal broedparen Geelgorzen die zijn geteld. Daarnaast zijn er ook andere leuke/bijzondere waarnemingen gedaan. Zo vond Gerrit Tuinstra een nest van een Zwartkop en een nest van een Gekraagde Roodstaart (zie foto’s). Ook kwam hij in de vroege ochtend een jagende vos tegen in de buurt van Lippenhuizen. Meerdere jonge reekalfjes zijn gezien in de (buurt van) landschapselementen.
Bijzonder was verder een paartje Appelvinken in een houtwal. Een Appelvink is een soort die voornamelijk leeft in loofbossen. Een zeldzame waarneming voor in een houtwal. Voor roofvogels is Zuidoost Friesland ook geschikt. Zo zijn er al meerdere Boomvalken en Haviken gezien. Niet verrassend vond Gerrit Tuinstra ook meerdere broedende Buizerds.
De komende weken wordt de monitoring afgerond voor dit jaar. Uiteraard zullen we enkele resultaten communiceren.
Nest Gekraagde Roodstaart
Reekalf
Nest Zwartkop