We weten allemaal dat kruidenrijk grasland van groot belang is voor weidevogels en hun kuikens. Daarbij kan het ook een meerwaarde hebben voor de grondgebruiker. In de praktijk blijkt er een grote variatie te zijn in de kwaliteit van kruidenrijk grasland en ook de mate van kruidenrijkdom wisselt sterk.
Hogeschool Van Hall is samen met het Louis Bolk Instituut en de Friese collectieven het project ‘Optimalisatie kruidenrijk grasland’ gestart. Doel van het project is om inzicht te krijgen in de succesfactoren voor kruidenrijk grasland. Voor het project zijn we op zoek naar deelnemers (één of twee uit ELAN-gebied), die een demoveld wil aanleggen om zo te experimenteren en onderzoeken hoe de kwaliteit van kruidenrijk grasland positief beïnvloed kan worden.
3 opties in Zuidoost-Friesland
Het project vindt zowel plaats op kleigrond, als op zandgrond. Voor zandgrond, ELAN werkgebied dus, zijn er drie mogelijkheden om deel te nemen aan het project:
Voorwaarden
Heeft u belangstelling voor het project? Dan moet u in ieder geval rekening houden met de volgende voorwaarden:
Planning
Het project heeft een looptijd tot medio / eind 2025. Op dit moment is de werving van deelnemers gaande. In augustus / september 2022 worden de demovelden aangelegd. In 2023 en 2024 vindt er monitoring plaats en in 2025 wordt het project afgerond.
Aanmelden
Wilt u meedenken en -doen in het optimaliseren van kruidenrijk grasland? Meld u dan nu aan door een mail te sturen naar: hanneke@elan-zofriesland.nl Dit kan tot en met 31 januari. Bij meerdere belangstellenden wordt met de projectgroep bekeken welke locatie het meest geschikt is.