ELAN voert dit najaar samen met alle andere Nederlandse collectieven het project Agrarisch Natuurlijk uit. ‘Agrarisch Natuurlijk – meer groen loont’ is een samenwerkingsproject van ZuivelNL en BoerenNatuur gefinancierd door het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit.
Een goed groen verdienmodel
Doel van dit project is om een basis te leggen voor het belonen van agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de keten. Boeren die meedoen met Agrarisch Natuurlijk sluiten contracten af met een agrarisch collectief over welke Beheer(pakketten) Biodiversiteit Melkveehouderij (BBM) ze uitvoeren. Hieruit wordt een Kritische Prestatie Indicatoren-score (KPI-score) voor ‘Natuur en Landschap’ en ‘Kruidenrijk grasland’ berekend. Deze KPI’s zijn onderdeel van een set van KPI’s, die in de toekomst een toevoeging aan het verdienmodel van de boer kunnen zijn. Een goed verdienmodel voor melkveehouders die agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoeren is essentieel om het maatschappelijk gewenste behoud en verbetering van de biodiversiteit en landschap te realiseren.
Inzichtelijk, meetbaar en geborgd
Voorwaarde om beloningen voor natuur- en landschapsbeheer te realiseren, is dat het agrarisch natuurbeheer van de individuele melkveehouder inzichtelijk en meetbaar is en deze gegevens geborgd zijn. Momenteel wordt alleen de biodiversiteitsbijdrage die boeren leveren via het ANLb landelijk geregistreerd. Boeren kunnen alleen meedoen aan het ANLb in de (door provincies) aangewezen leefgebieden. De omvang van het aantal deelnemers is begrensd door de beschikbaar gestelde budgetten en door de provincie aangewezen gebieden. Dit betekent dat de bijdrage van een melkveehouder aan de biodiversiteit groter kan zijn dan het beheer dat hij via ANLb heeft gecontracteerd. Dit is precies waar in dit project aan wordt gewerkt, met behulp van de beheerpakketten van de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij.
Bedrijfsbezoeken
In het gebied van ELAN hebben 13 melkveehouders zicht aangemeld voor het project. Deze deelnemers worden vanaf half oktober bezocht. Er vindt bij alle deelnemers een keukentafelbesprek plaats over de mogelijke BBM-pakketten die ze willen afsluiten. Vervolgens wordt in het veld beoordeeld of de “gekozen” BBM-pakketten kloppen met de situatie in het veld. Uiteindelijk vindt er een definitieve intekening plaats waarna de deelnemers een overeenkomst ondertekenen. In 2025 wordt er steekproefsgewijs geschouwd of de deelnemers voldoen aan de pakketeisen en aanvullende beheervoorschriften.