ELAN Zuidoost Friesland

Het kap- en snoeiseizoen roept soms vragen op

Dinsdag 31 oktober 2023

Het kap- en snoeiseizoen roept soms vragen op

Het kap- en snoeiseizoen is weer van start. Dat betekent dat er van alles gebeurt in het leefgebied (droge) Dooradering. Dit roept soms vragen op bij bewoners van het gebied of passanten, maar ook bij sommige deelnemers.  

Het najaar en de winter zijn bij uitstek geschikt om beheer uit te voeren aan houtwallen en houtsingels. In deze periode zijn er namelijk geen broedende vogels aanwezig.
Doordat deze snoei- en kapwerkzaamheden worden uitgevoerd krijgen de kruiden en struiken (onder de bomen) weer extra ruimte om te groeien en dat zorgt weer voor een mooi leefgebied voor allerlei soorten vogels, insecten en kleine zoogdieren.
De snoei- en kapwerkzaamheden door onze boeren worden dus ingezet om een grotere biodiversiteit te bereiken.

Maar ook deelnemers zitten wel eens met vragen, zoals:

 • Waar kan ik vinden in welk jaar er beheer uitgevoerd moet worden?
  Bij het intekenen van het beheer wordt met u afgesproken in welk jaar u bijvoorbeeld een periodieke snoeibeurt of een eindkap moet uitvoeren. Dit kunt u terugvinden op uw beheerbijlage. De beheerbijlage heeft u begin dit jaar op de mail ontvangen en kunt u terugvinden via www.mijnboerennatuur.nl onder het kopje documenten. 
 • Moet ik als deelnemer een kapmelding doen?
  Nee, wanneer u met ELAN heeft afgesproken dat er in een bepaald jaar een 'eindkap' of 'eindkap rand + dunning'  uitgevoerd moet worden, verzorgt ELAN de kapmelding voor u.
 • Hoe weet ik welke bomen moeten blijven staan bij een eindkap?
  Iemand van de schouwcommissie van ELAN komt bij u langs en markeert de bomen, die moeten blijven staan bij de eindkap. De zogenaamde overstaanders. 
 • Wanneer vindt de schouw 2023 plaats? 
  De mensen van de schouwcommissie zijn al geïnformeerd en zullen binnenkort aan de slag gaan met hun rondes. De schouw vindt plaats tot het eind van het jaar. Volgend jaar zal de schouw tussen maart en oktober worden uitgevoerd. 
 • Hoe kan ik buurtbewoners en passanten informeren over de werkzaamheden?
  ELAN heeft informatieve bouwhekdoeken beschikbaar die bij grotere snoei- en kapwerkzaamheden geplaatst kunnen worden. Wilt u hier gebruik van maken, neem dan contact op met kantoor, tel: 0512-726183 of mail: info@elan-zofriesland.nl