ELAN Zuidoost Friesland

Insectenhotel gaat naar Appelscha

Woensdag 12 oktober 2022

Insectenhotel gaat naar Appelscha

Harry Lasker uit Appelscha heeft onze fotowedstrijd gewonnen.  Uit handen van Grytsje van der Sluis, bestuurslid van ELAN ontving hij een insectenhotel. De fotowedstrijd was gekoppeld aan het project ‘Zaaien in Zuidoost’ waarmee het agrarisch collectief in Zuidoost-Friesland boeren en burgers stimuleert om bloemen te zaaien voor meer biodiversiteit.

De winnende foto
Lasker heeft met zijn foto de agrarische biodiversiteit mooi in één beeld weten te vatten. Achter een bloemrijke strook lopen de koeien in het grasland. En op de achtergrond is een houtsingel te zien. Allemaal elementen van agrarisch natuurbeheer. De foto is geschoten in het buitengebied van Appelscha. 

Fotowedstrijd
Het hoofddoel van het project Zaaien in Zuidoost is natuurlijk een verbetering van het leefgebied voor diverse insecten en andere dieren door het zaaien van inheemse bloemen. Maar bijkomend voordeel is dat ook tal van passanten genieten van de bloemenpracht die dit project met zich meebrengt. Om nóg meer mensen mee te laten genieten is de fotowedstrijd uitgeschreven, zodat de ingezonden foto’s ook gedeeld kunnen worden in bijvoorbeeld de nieuwsbrief van ELAN of op social media.

Over de prijs die aan deze wedstrijd is gekoppeld hoefde dan ook niet lang nagedacht te worden; een insectenhotel! Door een insectenhotel te plaatsen (vlakbij het bloemenmengsel) wordt het gebied nóg aantrekkelijker voor diverse insecten. Het insectenhotel is gemaakt door deelnemers van zorgboerderij De Gaegelpolle uit Oosterwolde.

Zaaien in Zuidoost
Afgelopen voorjaar zijn er verspreid door het werkgebied van ELAN 2500 zakjes inheems bloemenzaad beschikbaar gesteld om tuinen, bermen en overhoekjes in te zaaien met een bloemrijk mengsel. Belangstellenden konden bij diverse boerderijwinkels terecht voor een zakje zaad. Ook agrarische ondernemers in het gebied konden zaad bestellen om zo een strook van hun land of hun erf in te zaaien. Zo hebben 40 boeren gezamenlijk 11,5 ha bloemen gezaaid voor insecten. En op die manier Zuidoost-Friesland een beetje kleurrijker en een beetje meer biodivers gemaakt.