ELAN Zuidoost Friesland
Kinderen in Nij Beets starten met Zaaien in Zuidoost

Kinderen in Nij Beets starten met Zaaien in Zuidoost

Vrijdag 23 april 2021

Kinderen in Nij Beets starten met Zaaien in Zuidoost

Er waait een stevige ijskoude noordenwind. In de verte komen ze op het schelpenpad tussen de weilanden door aanfietsen. Twaalf leerlingen van groep 5 en 6 met twee juffen van de basisschool De Arke van Nij Beets. Ze hebben de zaadbommetjes meegenomen die ze op school hadden gemaakt. Ook hadden ze al een film gezien over de bijen. Het is de bedoeling dat de akkerrand achter de boerderij van Warner van der Leeuw wordt ingezaaid zodat het komend seizoen er volop voedsel zal zijn voor de bijen en insecten en de langskomende fietsers kunnen genieten van de bloemenpracht.

bron: Drachtster Courant

Op de boerderij worden ze opgewacht door boer Warner van der Leeuw, Japke Weij van de bijenbrigade en namens Bloeiend Boerenland en imker Henk Postma, die een bijenkast had meegenomen met een complete imker uitrusting en het verhaal van de bijen vertelt. Ze hangen aan zijn lippen.

“Wie durft er in de bijenkast te kijken?” Dat durfden ze wel, maar dan wel met een imkerkap op.

Ook mogen ze proeven met hun vinger aan een echte honingraat. Als alle vragen zijn beantwoord mogen ze de bommetjes uitstrooien over de strook naast het fietspad. Van Warner krijgen ze een zakje zaad mee van Elan, bedoeld voor thuis om te zaaien. “Mijn moeder houdt niet van bloemen,” oké dan is het voor je oma. Japke nodigt ze alvast uit om in de herfst weer te komen om het zaad van de bloemen te verzamelen, zodat dat weer opnieuw ingezaaid kan worden. “Yees” roepen ze allemaal. Het was een zeer geslaagde middag.

De ingezaaide strook maakt deel uit van de bloeiende akkerranden fietsroute. Meer weten en wil je zelf bijdragen aan bloeiende bloemenstroken langs de route? Dan kun je via de website van Bloeiend Boerenland een bijdrage over maken en wordt de route nóg kleuriger en boeiender. Voor jou en de bijen.