We kijken terug op twee geslaagde weidevogelexcursies. De excursies op zaterdagochtend 3 mei in Nij Beets en donderdagmiddag 8 mei in Nijeholtwolde zijn goed bezocht door hele enthousiaste en geïnteresseerde bezoekers, zowel ELAN deelnemers als niet deelnemers.
Het belang van mozaïekbeheer
De ontvangende boeren hebben duidelijk uitleg gegeven over het hoe en waarom van hun inzet voor weidevogels. Hierbij werden ze bijgestaan door een nazorger en mozaïekregisseur. In beide gevallen werd duidelijk dat mozaïekbeheer bijdraagt aan het succes voor weidevogels en hun jongen. Mozaïekbeheer houdt in dat de boer verschillende maatregelen voor weidevogels combineert waardoor als het ware een mozaïek ontstaat. Denk hierbij aan kruidenrijk gras, grasland met rustperiode, een plasdras of verhoogd waterpeil, een perceel waar koeien hebben gelopen of juist gemaaid is.
tekst gaat verder onder de foto's
Grutto of tureluur?
Na het inleidende verhaal werd met een korte quiz de parate weidevogelkennis getest. Een gebiedscoördinator van ELAN liet om de beurt 5 foto's zien met op elke foto een weidevogel. De tureluur zorgde voor wat verwarring; is het een grutto? Of toch een tureluur? Als beide foto's naast elkaar werden gehouden was het verschil duidelijk zichtbaar. Met de juiste informatie gingen de bezoekers voorzien van een verrekijker het veld in. In Nij Beets te voet over het kavelpad en in Nijeholtwolde in een huifkar achter de trekker. Zo kon iedereen de verschillende beheermaatregelen met eigen ogen zien. Dat deze maatregelen effect hebben blijkt wel uit het feit dat de weidevogels zich beide keren goed lieten horen en zien. Als kers op de taart hebben we beide excursies jonge kieviten gezien.