Foto: Saxifraga - Jaap Schelvis
In 2024 is ELAN Zuidoost-Friesland gestart met het monitoren van vleermuizen in en om houtwallen en -singels die meedoen aan agrarisch natuurbeheer. Deze monitoring leverde verrassende resultaten op! Er werden zeven soorten vleermuizen geteld, waarvan twee zeldzame soorten en één soort waarmee het in Nederland slecht gaat.
Twee zeldzame soorten
De zeldzame soorten zijn de Gewone grootoorvleermuis en de Meervleermuis. De Gewone grootoorvleermuis huist in gebouwen en jaagt langs de singels en wallen op insecten. Voor de Meervleermuis, een internationaal schaarse soort, is Friesland een internationaal bolwerk. Deze soort jaagt vooral boven open water maar ook boven vochtig grasland en langs bosranden maar doorgaans niet verder dan 500 m van open water. Zo bezien is het voorkomen langs de singels en de wallen in het zuidelijk deel van het werkgebied van ELAN wel verklaarbaar.
Rosse vleermuis
De meest waargenomen vleermuissoort was de Gewone dwergvleermuis. De tweede meest waargenomen soort tijdens de monitoring was de Rosse vleermuis. Deze soort jaagt ook vooral boven water en in moerassen. Het talrijke voorkomen tussen de singels en de wallen is opvallend. Het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze in holle bomen verblijven en daarvoor mogelijk de singels en de wallen gebruiken. Maar het is niet precies bekend waar hun verblijfplaatsen zijn. Verrassend is het voorkomen wel, want de soort gaat in Nederland sterk achteruit. Een soort dus om zuinig op te zijn!
Monitoring
In 2024 is de monitoring van vleermuizen in het coulisselandschap van Zuidoost-Friesland gestart. Met de monitoring wil het agrarisch collectief ELAN meer inzicht krijgen in het voorkomen van soorten en aantallen vleermuizen in het gebied. Met deze informatie kunnen waar nodig gerichte maatregelen in beheer worden genomen om de vleermuizen een goede biotoop te bieden.
De monitoring wordt uitgevoerd door tellingen te doen op zeven routes van 2,5 km langs singels, wallen en bosjes. Bij iedere route worden op 12 punten de langs-vliegende vleermuizen met een zogenaamde batdetector geteld. Er zijn iedere zomer twee tellingen, een in juli en een in september.
De monitoring wordt uitgevoerd door bureau Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek en Landschapsbeheer Friesland.
Lees hier een artikel van Omrop Fryslân over deze bijzondere waarneming.