Optimalisatie Kruidenrijk Grasland is een gezamenlijk project van Hogeschool Van Hall Larenstein, het Louis Bolk instituut en de zeven agrarische collectieven in Friesland. Doel van het project is om meer inzicht te krijgen in de succesfactoren voor kruidenrijk grasland.
We weten allemaal dat kruidenrijk grasland van groot belang is voor weidevogels en hun kuikens. Daarbij kan het ook een meerwaarde hebben voor de grondgebruiker. In de praktijk blijkt er een grote variatie te zijn in de kwaliteit van kruidenrijk grasland en ook de mate van kruidenrijkdom wisselt sterk. Bij een ELAN-deelnemer is er in september 2022 een demoveld kruidenrijk grasland ingezaaid. Dit perceel wordt gemonitord en in 2025 zal er een demobijeenkomst worden gehouden.
2 stroken bewerkt
Bij de aangelegde demoveld is ervoor gekozen om in een perceel grasland een strook van 12 meter breed te frezen en in te zaaien. Een andere strook van 12 meter breed is doorgezaaid. In mei 2023 is het demoveld bezocht en toen bleek er duidelijk verschil zichtbaar te zijn tussen beide uitvoeringen.
In beide stroken waren diverse kruiden aanwezig. Echter, de strook die gefreesd was had een meer open structuur (wat gunstig is voor weidevogels) en daar was het aandeel van kruiden ten opzichte van grassen veel groter. Kruiden die hier te vinden waren zijn o.a: hoornbloem, kleine klaver, beemdlangbloem, hondsdraf, vogelwikke, zachte ooievaarsbek en nog vele anderen. Ook in de strook die alleen was doorgezaaid waren er wel kruiden aanwezig, maar in een veel mindere mate. Hier hadden vooral witbol en zachte dravik de overhand, dit zorgt voor een heel dicht en compact gewas, wat moeilijk doorgaanbaar is voor (weide)vogels.
Het zou goed zijn om dit perceel eerder te maaien, zodat de aanwezige kruiden beter de kans krijgen om zich goed te ontwikkelen. Hierover wordt overleg gevoerd met de vogelwacht en grondeigenaar.
Vervolg
De komende tijd blijven we de ontwikkeling van het kruidenrijke grasland volgen. De bedoeling is dat er in 2025 een demo wordt georganiseerd.