Hieronder lees je een aantal veelgestelde vragen. Zit de vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!
Meedoen met Agrarisch natuurbeheer
Vraag: "Kan ik doen aan Agrarisch natuurbeheer in Zuidoost-Friesland?"
Antwoord: Ja dat kan. Er zijn een aantal voorwaarden:
- Om in aanmerking te komen voor een beheervergoeding voor Agrarisch Natuurbeheer in de periode 2023-2028 dient u mee te doen aan het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Hiervoor gelden een aantal voorwaarden, conditionaliteiten genaamd. Op de site van RVO kunt u zien welke dit zijn.
- Tevens dient u uw percelen te registreren bij RVO in het programma MijnPercelen.
- Uw terrein moet liggen binnen één van de aangewezen leefgebieden. Dit zijn gebieden welke door de provincie zijn aangemerkt als kansrijk voor bepaalde doelsoorten (fauna). Om dit te checken, kijk op deze provinciale kaart.
- Mocht u landschapselementen onder beheer willen brengen, dan worden deze vooraf door ELAN beoordeeld, of ze voldoen aan de voorwaarden.
- Er is beperkt budget voor agrarisch natuurbeheer. Deelname is dus onder voorbehoud van voldoende middelen voor beheer. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.
Contracten en vergoeding
Vraag: "Moet ik ANLb inkomstenbelasting betalen over mijn ANLb subsidie?"
Antwoord: Het antwoord is tweeledig.
Als het ANLb subsidie betreft die ‘niet op landbouwgrond’ ligt (denk aan landschapselementen) dan gaat het om een onkostenvergoeding voor het uitgevoerde beheer. In dat geval telt de ANLb subsidie NIET mee met het inkomen en valt dus buiten de inkomstenbelasting.
Als het ANLb subsidie betreft ‘op landbouwgrond’ (denk aan randenbeheer, legselbeheer, graslandbeheer, etc.) dan gaat het om een vergoeding voor gederfde inkomsten. In dat geval telt de ANLb subsidie WEL mee voor de inkomstenbelasting.
Vraag: "Ik ben particulier niet geregistreerd bij RVO. Hoe kan ik dit doen?"
Antwoord: Hiervoor heeft ELAN een handleiding opgesteld. Die is hier te vinden: Handleiding particulieren registreren RVO.
Vraag: "Welke gewas moet ik bij een ANLb-perceel invullen in de gecombineerde opgave?"
Antwoord: Kijk in deze tabel bij de kolom: Gewas. Staat uw beheerpakket daar tussen? Dan is dat de gewascode. Staat uw beheerpakket er niet tussen? Neem dan contact op met ELAN. Zij kunnen u vertellen welke gewascode bij uw perceel hoort.
Vraag: "Hoe kan ik een machtiging Percelen Raadplegen afgeven?"
Antwoord: Hiervoor heeft ELAN een handleiding opgesteld. Die is hier te vinden: Handleiding Percelen raadplegen
Vraag: "Hoe kan ik een onderliggend gewasperceel intekenen onder mijn Beheereenheden?"
Antwoord: Hiervoor heeft RVO een instructiefilmpje gemaakt. Klik hier om dit filmpje te openen.
Vraag: "Wanneer krijg ik mijn beheervergoeding uitbetaald?"
Antwoord: ELAN streeft er naar om de beheervergoedingen jaarlijks in februari/maart uit te betalen over het voorgaande jaar. Dit is echter afhankelijk van de datum wanneer ELAN de vergoedingen van de Provinsje Fryslân ontvangt.
Vraag: "Wanneer loopt mijn ANLb contract af?"
Antwoord: Alle ANLb contracten lopen af op 31-12-2028
Vraag: "Het perceel / element met beheercontact is volgend jaar niet meer in eigendom of het pachtcontract wordt niet doorgezet. Wat nu?"
Antwoord: In het document: Algemene voorwaarden ELAN staat bij punt. 14, 15 en 16 wat hier de consequenties van zijn. Het document vindt u hier: Algemene voorwaarden ELAN.
Controle, en nu?
Vraag: "Word ik gecontroleerd op mijn beheer?"
Antwoord: Er kunnen twee soorten controle plaatsvinden; a) door de NVWA en b) door het collectief. De NVWA controleert steekproefsgewijs op de Beheereisen, genoemd in de Beheerpakketten behorende bij het contract. Het Collectief heeft een schouwcommissie die ook steekproefsgewijs de beheereisen én beheervoorschriften schouwt. Ook zullen zij bij willekeurige beheerders het beheer beoordelen.
Vraag: "In de beschrijving van het beheerpakket staat dat er voldoende indicatorsoorten aanwezig
moeten zijn in transect. Wat wordt bedoeld met transect?"
Antwoord: De NVWA controleert steekproefsgewijs de aanwezigheid van soorten door éénmaal per jaar een diagonale lijn over de beheereenheid af te lopen en aan weerszijden van dit transect de aanwezige indicatorsoorten te noteren.
Vraag: "Word ik bij een tekortkoming geconstateerd door de NVWA of ELAN gekort op mijn beheervergoeding?"
Antwoord: Bij tekortkomingen/overtredingen geconstateerd door de NVWA krijgt het Collectief de beheervergoeding voor de betreffende beheereenheid niet uitbetaald. ELAN zal de deelnemer hier van in kennis stellen en de beheereenheid niet uitbetalen.
Bij tekortkomingen geconstateerd door de schouwcommissie wordt de beheerder –mits dit mogelijk is- de mogelijkheid geboden om de tekortkoming op te lossen. Vervolgens vindt er een herschouw plaats, waarbij de tekortkoming opgelost dient te zijn.
ANLb en de ECO-regeling
Vraag: "Binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid is er ook een ECO-regeling. Kan dit samengaan met agrarisch natuurbeheer?"
Antwoord: Naast het ANLb stelsel is er inderdaad ook nog een ECO-regeling gekoppeld aan het GLB. Bij de ecoregeling kunt u kiezen uit 22 maatregelen welke een bijdrage leveren aan water, bodem, landschap, biodiversiteit en klimaat. Hiervoor kunt u een vergoeding krijgen. Een deel hiervan heeft overlap met ANLb pakketten. In dat geval dient u een keuze te maken of u een ANLb beheervergoeding wilt ontvangen, of dat u de waarde laat meetellen in de ECO-regeling. Om inzichtelijk te krijgen welke maatregelen en pakketten overlappen of juist wel samen kunnen kunt u de cumulatietabel van RVO bekijken.
Maatregelen voor de ECO-regeling kunt u jaarlijks aanpassen. Een ANLb-pakket sluit u voor meerdere jaren af.
Over 'Droge dooradering'
Vraag: "Hoe moet ik mijn afgesproken beheer uitvoeren?"
Antwoord: In dit document: Beschrijving beheer landschapselementen ELAN staat precies beschreven hoe u uw beheer dient uit te voeren. Voor de regels omtrent beheer en onderhoud kunt u dit document: Wet- en regelgeving Droge Dooradering raadplegen.
Vraag: "Zijn er ook bedrijven die voor mij het onderhoud kan uitvoeren?"
Antwoord: Hoveniersbedrijven, loonbedrijven etc. zijn bedrijven die onderhoud kunnen uitvoeren.
Vraag: "Moet ik bij een eindkap nog vergunningaanvragen doen?"
Antwoord: Wanneer voor het opvolgende jaar contractueel een eindkap is afgesproken, doet ELAN de boswetmelding. Ook melden we de eindkap bij de gemeente. Sommige gemeenten stellen aanvullend op de melding in het kader van de 'Wet Natuurbescherming' nog een aanvullende vergunningaanvraag. Kijk hiervoor in het document Wet- en regelgeving Droge Dooradering
Vraag: "Ik kan mijn ingreep dit jaar niet uitvoeren en wil het later doen. Wat nu?"
Antwoord: Meld dit bij ELAN. Mocht het gaan om een eindkap, dan dient u zelf een Boswetmelding te doen. Dit kan via www.rvo.nl. De vergoeding voor de ingreep wordt logischerwijs ook later uitbetaald.
Over 'Natte dooradering'
Vraag: "Wanneer moet ik mijn sloten schonen?"
Antwoord: Jaarlijks in de periode tussen 15 juni en 1 december.
Vraag: "Hoe moet ik Ecologisch Slootschonen? "
Antwoord: In het beheercontract staat dat u 50-80% van de sloot dient te schonen. Hierbij wordt enkel de oppervlaktevegatie met bij voorkeur de maaikorf verwijderd. Het advies is om de maaikorf langzaam door de sloot te halen, en een halve meter vóór de oever omhoog te halen. Zo wordt het waterleven niet op de oever geschept. Wilt u een informatiefolder ontvangen? Laat dit ons dan weten.